SOIURI DE AFINE
Oricine cumpără afin pentru o plantație de producție este bine să planteze cel puțin patru soiuri diferite de afin. Oricine cumpără afin pentru grădină este bine să solicite de la pepinieră cel puțin două soiuri diferite. Chiar dacă este o plantă puternică, alogamă și se autopolenizează, la o polenizarea încrucișată afinul reacționează mult mai bine. Soiurile se împart în: timpurii, de sezon și tardive. Citește mai jos despre fiecare soi de afin.
BENEFICIILE AFINELOR
Afinele au cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele, în special datorită prezenței antocianinei, pigmentul responsabil de culoarea albastră a afinelor, care stimulează sistemul imunitar și previne apariția infecțiilor. Din multitudinea de antioxidanți de care dispun afinele, remarcăm vitaminele din complexul B, vitaminele C, A și E, cuprul (un puternic antibacterian care fortifică imunitatea), fierul (are un puternic rol imunitar prin faptul că hemoglobina și concentrația de oxigen în sânge cresc), seleniu și zinc.
Consumul de afine ajută la scăderea colesterolului, astfel reducând riscul atacurilor cardiace. Afinele protejează creierul de stresul oxidativ și reduce afecțiunile relaționale cu înaintarea în vârstă. O dietă bogată în afine îmbunătățește memoria, ajuta la o mai bună funcționare a creierului, îmbunătățește capacitatea de gândire si învățare. Protejează împotriva cancerului de colon, cancerului ovarian și ajută la menținerea sănătății ochilor. De asemenea, au efect calmant, de întinerire, pielea devenind mai frumoasă și strălucitoare.
Compușii din afine au un efect foarte puternic asupra oaselor, făcându-le mai tari, mai sănătoase, mai rezistente. Intensifică arderea grăsimilor și preîntâmpină formarea de nou țesut adipos. Sucul de afine previne cariile dentare.
Soiuri timpurii
Earliblue
- Tufa: vigurozitate moderată, cu o înățime de până la 150 cm, verticală și fermă, productivitate medie.
- Fructul: mare, rotund cu gust bun și aromat, cicatrice medie crește în ciorchine răsfirat, se coace la mijlocul lunii Iunie.
- Observații: este apreciat pentru coacerea devreme a fructelor, trebuie plantată în zonele mai calde și în solurile bine drenate.
Duke
- Tufa: verticală cu o înălțime de până la 160 cm, vigurozitate ridicată, productivă.
- Fructul: mărime medie, albastru deschis, puțin oval, tare, cicatrice mică și uscată, gust dulce; se coace la începutul lunii Iulie, iar gustul fructului devine mai aromatic dupa câteva ore de ținut la frig.
- Observații: înflorește târziu după înghețurile de primăvară. Se recomandă pentru recoltări mecanizate.
Spartan
- Tufa: foarte viguroasă cu o înălțime de până la 180 cm, productivitate medie.
- Fructul: mărime medie, albastru deschis, tare, gust aromat. Se coace în a doua jumătatea lunii Iulie.
- Observații: Planta necesită soluri ușoare și foarte bine drenate. Se recomandă recoltări mecanizate. Mărimea fructului scade considerabil după al doilea recoltat.
Soiuri de sezon
Chandler
- Tufa: răsfirată, vigurozitate medie și cu înalțime de până la 150 cm.
- Fructul: cel mai mare dintre toate soiurile, cu un diametru de peste 20 mm și o greutate de 2 g. Foarte lung sezon de coacere începand din August și până la mijlocul lui Septembrie.
- Observații: recomandat pentru zonele cu ierni blânde.
Soiuri tardive
Elliott
- Tufa: verticală, viguroasă cu o înălțime de până la 1,80 m, foarte rezistentă la ger, foarte productivă.
- Fruct: mărime medie, albastru deschis, calitate bună, cicatrice foarte mică, se coace de la mijlocul lunii August până în mijlocul lui Septembrie.
- Observații: ciorchinii sunt foarte aglomerați. Pentru a se menține calitatea fructelor necesită tundere corespunzătoare.